maanantai 19. huhtikuuta 2010

"Pientä" budjettifiksausta...

Nyt jos laittaisin tunnisteita tähän blogiini, niin tämä menisi "Raksastressiä" -tunnisteella.

Silloin kun laadimme budjettia, pyysin taloedustajaltamme karkean arvion budjettipohjaksi. Siihen rupesimme lisäämään asioita sieltä täältä kyseltyämme. Talopaketin hinnan kerroimme kiltisti 3,5:llä - tuleehan meille autotallikin. Omalle työlle ei mitään arvoa. Urakoitsija ei pystynyt/halunnut antaa urakkatarjousta, tuntihinnalla mentiin. Kysyin toki arviota, mitä hän kuvittelisi tekemiseen menevän tunteja. Sain puristettua jonkinlaisen arvion. Ja kun valvojamme vielä sanoi täysin heittona saman summan, pidin sitä aika hyvänä arvauksena.

Vaan vähänpä tiesin!

Talon sisätyöt ovat alkutekijöissään ja tekemisen budjetti on parin viikon päästä tapissa. Siispä kyselyä urakoitsijalle ja valvojalle, miten tässä nyt näin käy? Ja milloin talo on valmis? Ja paljonko se vielä maksaa? Kävi ilmi, että on puhuttu silloin loppusyksystä yleisellä tasolla yksikerroksisen talon rakentamisesta. Öh..? Mitä minä sillä tiedolla tekisin? Silloin oli kuitenkin talo valittu ja minä kysyin MEIDÄN talon tekemisen kustannusarviota. Ja ei kai kukaan rupea teettämään taloa saamatta siitä kustannusarviota?

Ja ei. Meitä ei ole "kusetettu". Täälläpäin se ei ole tapana. On sekä tekijät että teettäjät sen verran harvassa.

Ja kyllä. Tästä selvitään. Mutta ketuttaa silti!

14 kommenttia:

  1. Moikka- en usko että lohduttaa mutta kuulostipa tutulta jutulta !! Harmillista rakentajalle joka tapauksessa. Kirvesmies tms ammattilainen joka ei osaa arvoida omaa työosuuttaa on käsittämätöntä ja ammattitaidotonta lähinnä tulee mieleen että onko haluakaan ;(
    Tsemejä jatkoon !!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anne, kyllä lohduttaa! En ollenkaan usko, että ollaan ainoita.

    Liityin Facebookissa "Hupsista saatana" -ryhmään, tämä on kyllä sen luokan munaus, että ehkä voisin jopa siellä raportoida... =D

    VastaaPoista
  3. Voi ei. Ei kuulosta kivalta. Meillä oli budjettia tehdessä onni saada hyvän ystävän ihan vastaavasta juuri valmistuneesta talosta kustannusarvio ja toteutuma. Siihen oli helppo peilata..ja siltikin niitä yllätyksiä tuli. Meillä tien tekeminen oli kallista ja samoin perustukset (lilluva savimaa vaati kovat paalutukiset). En tiedä vielä selviämmekö me, mutta nyt on ainakin vielä toiveet korkealla :), vaikka budjetti taitaa ylittyä meilläkin.

    Koska teillä nyt olisi arvio talon valmistumisesta? Osasiko rakentajat antaa siitä arviota?

    Tsemppiä ja voimia sinne!

    VastaaPoista
  4. Kiitos T! Teillä oli kyllä huippujuttu, kun saitte noin hyvää vertailupohjaa! Kyllä aina tulee yllätyksiä rakentamisessa. Pankinjohtaja sanoi, että yhdesti 20 vuoden aikana on jollain rakentamisen budjetti alittunut, että kyllä se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

    Meillä myös perustukset olivat törkykalliit, savimaahan tehtiin 5 metrin massanvaihdot ja tietysti rossipohja ontelolaatoilla maksaa myös normia enemmän.

    Mutta kyllä tämä ylitys oli pohjanoteeraus. Hiljaista on ollut... tässä on nyt odoteltu, että saadaan jonkinmoinen laskelma, mihin tullaan päätymään.

    VastaaPoista
  5. Toivottavasti ette ylläty, miten paljon tuossa rauhalassa riittää vielä tehtävää :(

    VastaaPoista
  6. Pahaa pelkään, että yllätytään... :( Kerro ihmeessä lisää, jos sinulla on aiheeseen liittyvää tietoa.

    VastaaPoista
  7. Tsemppiä sinne!

    Kuten blogissani olen raportoinut meilläkin on jonkun verran liikkuvia osia budjetissamme. Lähinnä pelottaa maaurakoinnin kustannukset vaikka niihin ollaan varattu reilustikin. Meilläkin on T:n tapaan savimaata ja paalutusta tehdään paikoittain jopa 12 metriä. Lisäksi tie pitää tehdä ja kunnallistekniikkaa varten pitää kaivaa peräti kahteen eri suuntaan. Vesi ja sähköt naapuritointin ylälaidasta ja viemärit oman tontin alalaitaan.

    Mitä tulee asentamiseen (sekä talopaketti että sisätyöt) Jämerä antoi meille kiinteän hinnan, eli jos aikataulu ja työn määrä venyy, lisäkustannukset menevät Jämerän piikkiin. Tämä sopimus oli meille suuri henkinen helpotus.

    Katso kyseinen blogikirjoitus: http://projekteistaisoin.blogspot.com/2010/03/hintatietoja-yleiseen-jakoon.html

    VastaaPoista
  8. Ei oikeastaan muuta maagista tietoa kuin se, että työkaverini kanssa rakenneltiin samaan aikaan vuonna 2008 ja vertailtiin kustannuksia. Hän tehtaili Rauhala 129:ä, minä Vaajatalojen suurelementtitaloa (165 + 50m2). Lopputulema oli se, että työkaverini sai kulumaan rakennuskustannuksiin noin 75 tuhatta euroa enemmän rahaa vaikka talo itsessään oli pienempi. Huomattavaa tässä on myös se, että työkaverini tontti oli pohjaltaan oleellisesti parempi. Vaativampi talo ei tässä tietenkään ole ainut syy kustannusten nousuun, mutta jotain suuntia tuosta voinee päätellä.

    Toisekseen meillä on tässä pellolla nyt vähän toista sataa uutta ok-taloa (valmiina 200+ talon alue), niin samat merkit näkyy muissakin Kannustaloissa joita tänne nousee - selvästi hitaampia/kalliimpia rakennettavia näyttävät olevan.

    VastaaPoista
  9. Työkaverini toteutunut budjetti Rauhala 129:lle oli tosiaan hieman alle 420k€, tontin osuus tästä 80k€ (650m2 tontti Vantaalla). Talon yhteyteen tuli katos, ei tallia. Vastaava perustus kuin teillä, vesikiertoinen lattialämmitys, PILP, paikalla muurattu tiilitakka jne. Ei täysin avaimet käteen, vaan siivoukset/tavaratoimitukset hoisi itse. Sisällä asialliset perusmateriaalit.

    VastaaPoista
  10. Yksi syy meidän aloituksen venymiseen on juurikin se, että yritämme saada kustannuslaskennan mahdollisimman kattavaksi ennen aloittamista. Tarjouksia pyydetään siis lähes kaikesta, mitä vain keksitään. Silti yllätyksiä tulee varmasti. Täytyy vain jotenkin irtauttaa itsensä henkisestä tästä valtavasta rahanmenosta. Välillä vauhtisokeus iskee kun tuhat euroa tuntuu lähinnä pikkurahalta.:(

    Ei muuta kuin tsemppiä teille!

    VastaaPoista
  11. Huoh, ei kuulosta hyvälle, tsemppiä! Meillä tuli talo, sateelta suojaan nyt asennettuna. Vastaava mestari kävi sen tsekkaamassa ja siinä ilmeni jotain puutteita, vääsin asennettu joiltain osin jne. Huoks. Pystyttäjät olivat onneksi Kannustaloilta, joten katsotaan nyt miten tästä eteenpäin...Voi sitä hetkeä kun sinne JOSKUS pääsee muuttamaan=)

    VastaaPoista
  12. Jonna: tuo kiinteä hinta on ihan mieletön helpotus. Ja lisäksi muuttopäivä on suht. varma. Melkein voisin sanoa, että *kateeksi käy*
    Janne: kiitos paljon noista tiedoista! Kyllä se oli tiedossa, että Kannustalo ja etenkin Rauhala on hidas ja kalliimpi. Ja meillä miehet tekemässä, jotka eivät ole ennen Kannustaloja rakentaneet. Kuvittelisi, että Kannustaloja on sen verran rakennettu, että jostain löytyisi tieto tai edes hyvä arvaus, paljonko kalliimpi Kannustalo on rakentaa.
    Kristiina: viisautta, viisautta. Tuossa vaiheessa kannattaa maltti säilyttää ja käyttää kustannuslaskentaan aikaa.
    Jemina: Tsemppiä teillekin. Kannustalon kanssa on minusta kyllä hyvä asioida, pitävät huolen, että asiat tulevat kuntoon.

    Tuo Kristiinan kommentti, että täytyy irtauttaa itsensä henkisesti tästä hirmuisesta rahamenosta, on kyllä hyvä! Juuri näin. Muuten joka laskun avaaminen saa aikaan ahdistuksen. Ja vauhtisokeus iskee kyllä ajoittain: jos laskussa, joka saapuu, on alle neljä numeroa, se saa suorastaan iloiseksi =o

    VastaaPoista
  13. Heipsan! Mitäs kuuluu talonrakennus rintamalle? Meillä pohditaan kuumeisesti eri talomalleja.

    Tuo budjetin laadinta on kyllä todella hankalaa. Pankinjohtaja sanoi meille että tämmöisen n.100-120neliöisen normitalon rakentamisessa pitää laittaa vielä n.20000e vara budjettiin.

    Tsemppiä sinne suuntaan =)

    -Sanna-

    VastaaPoista
  14. Sanna: kiitos kysymästä, ihan hyvää kuuluu. Rakentamisessa tulle lähes aina yllätyksiä. Laittakaa tosiaan tuo 20 teur ja valmistautukaa henkisesti, ettei sekään välttämättä riitä... Sitten jos se riittää, se on positiivinen yllätys :) Tsemppiä teillekin talomallin löytymiseen!

    VastaaPoista

Hei! En enää päivitä tätä blogia, mutta olen halunnut jättää kommentitkin näkyviin. Siksi kommentoimaan pääsevät "vain tämän blogin jäsenet". Mutta blogiini ei myöskään voi liittyä jäseneksi. Toivottavasti tästä blogista on vielä jollekulle iloa ja/tai hyötyä. Tsemppiä rakentamiseen!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.