maanantai 21. maaliskuuta 2011

Päättämisen haikea vaikeus ja mielipide lattioista

Olisi varmaan ollut helpompi rakentaa talo, jos olisi ollut jotain ehdottomia must-juttuja. Suoraan sanottuna hieman kadehdin heitä, jotka ovat piirrelleet tulevan kotinsa pohjapiirrustuksia vuosikausia, suunnitelleet keittiöitä yms. ilman mitään sen suurempaa koulutusta asiaan,
Ihan Vaan Silkasta Innosta & Kiinnostuksesta.

That's not us. Olimme aikoinamme ihastuneet Tuusulan asuntomessuilla Rauhalaan ja meistä se oli ihan hyvä sellaisenaan. Olen monien naisten tavoin leikellyt vuosien saatossa lehdistä ideakuvia ja jopa jossain vaiheessa liimannut ne leikekirjaan. Kun sitten taloa rupesimme rakentamaan, leikekirjaa en edes kaivannut. Se tuli jossain vaiheessa selattua läpi, oikeastaan vain todetakseni, että moni asia meillä toteutui (alitajuisesti?) sen mukaisesti.

Mutta pääsääntöisesti meillä asiat päätettiin, sitten kun ne tulivat vastaan. Tai kun oli viimeinen pakko. Ja miksi näin? Kiire on aina hyvä syy kaikkeen. Vaan olisiko sittenkin syynä se, että meillä ei ollut mielipidettä? Olenkin miettinyt, että jos rakentaisimme uudestaan; päättäisimmekö asiat hyvissä ajoin etukäteen? Kuvittelisin näin, vaan mistäpä tietäisin.

Otetaan nyt esimerkiksi lattiat. Haaveilin lankkulattiasta. Liian myöhään. Se olisi pitänyt päättää a) ennen lattialämmitystä (ihme juttu tämä nykyinen "uskonto", jonka mukaan ilman muuta laitetaan lattialämmitys) tai b) ainakin ennen valua (koska muuten lattiasta tulee liian korkea). NYT jos rakentaisin, selvittäisin sen, montako rehtiä seinäpatteria tarvittaisiin alakerran suht. yhtenäiseen tilaan korvaamaan lattialämmitys, jos sillä saisin lankkulattian.

Toisaalta. Tässä kävi ihan hirmu hyvin. Alakerran parkettiin olemme olleet Niin Tyytyväisiä. Emme vaihtaisi mihinkään. Tässä juttua alakerran lattiasta, joka siis vaihtui "viime metreillä" tummempaan, kiitos erään blogini lukijan vinkin =)


Aulasta keittiöön päin. Laittaisin ehdottomasti keittiöön vastakin parketin!


Olohuoneesta/ruokailutilasta keittiöön päin. 


Olkkarista ruokailutilaan päin.

Yläkertaan laitoimme laminaatin ja siitä juttua tässä. Yläkerran laminaattiin en ole ollut tyytyväinen.  Yläkerrassa lattialämmitys on tehty vesikiertoisena lämmönluovutuspelleillä ja päällä on kaksi kipsilevykerrosta. Lieneekö syy lämmönluovutuspeltien, kipsilevyjen vai laminaatin (vai näiden yhdistelmän), niin lattia tuntuu aina jotenkin "kolkolta". Äänet myös kuuluvat aika terävinä alakertaan, joten jos nyt tekisin yläkerran lattian, niin... Korkkilattia, ehdottomasti! Hintaeroa puolet, mutta sanoisin, että satsaus kannattaa!

Kuistin ja kodinhoitohuoneen tekisin laatalla edelleen! Mahtaako muuta järkevää vaihtoehtoa edes olla? Lasten märät hanskat ja haalarit rennosti lattialle ja aamulla voi poimia kuivat vaatteet. Eh, ei ehkä niin esteettistä, mutta toimii!

Ellei meillä olisi kuistia, niin aulan olisi varmaankin joutunut laatoittaa. Muutenkin 10 neliön kuisti oli ehkä paras muutos, jonka messu-Rauhalan pohjaan teimme.


Eteisaulan & kuistin lattiat kohtaavat. 
Tätäkin asiaa pähkäilin turhaan, että voiko kuistilla olla harmaa lattia ja muualla ruskea lattia. Vastaus: voi olla =) Ovat eri tilaa ja ovi on yleensä kiinni. 
Olisi tullut liikaa ruskeaa.


Eteisaulan & kodinhoitohuoneen lattioiden kohtaaminen.
Kodarissa on ruskea iso laatta, sopivat hyvin yhteen parketin kanssa. 
Kiinnihän tämäkin ovi yleensä on.

* * *

Eilen, sunnuntaina, talvi antoi meille vielä kerran parastaan:


Hyvää kevätpäiväntasausta! Tästä se kevät lähtee!

13 kommenttia:

 1. Moikka :)
  Kiva kuulla että lattia on onnistunut valinta !! Se siltä myös näyttää ja kiva kuulla myös kommentisi laminaatista, sitä kun hoen tasaisen epätasaiseen asiakkaille, että en suosittele tai miettikää tarkkaan...mutta oma kokemus sen vasta parhain. Kaunis talvipäivä oli eilen myös täällä. Mukavaa alkanutta viikkoa.
  ps. myös samat ongelmat meidän tiivi-ikkunoissa :(

  VastaaPoista
 2. Kiitos taas ajankohtaisesta kirjoituksesta! :) Ite oonkin täällä pähkäillyt, että voiko kuistin jälkeen jatkua laminaatti ja näköjään voi :)

  pitääpäs pistää tuo yläkerran lattia harkintaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos!! Hyviä ideoita, pistetään taas "korvan taakse". :) Innolla odottelen aina päivityksiäsi. Pirteitä kevätpäiviä teille. t.rojekti vasta aluillaan :)

  VastaaPoista
 4. Mä olen ollut omaan laminaattiimme tyytyväinen. Ehkä parketti olisi talvella lämpimämpi jalan alla, mutta se olisi jo nyt aivan naarmuilla koiran ja lasten riehumisten jälkeen. Kokemusta siitäkin on... kaikissa tuntuu olevan plussat ja miinukset, joten täytyy vaan osata päättää mitkä miinusjutut pon itselle vähemmän tärkeitä. Lankkulattia olisi tietty ollut ihanin, mutta sitäpä me ei ehditty edes pohtimaan...

  VastaaPoista
 5. Anne: ollaan oltu kyllä todella tyytyväisiä, kiitokset vielä kerran! =)
  Onnenhippuja & anonyymi: kiitos! =)
  Mansardikaton alla: tosiaan en tiedä, missä vika, että lattia tuntuu niin "kolkolta". Tietysti laminaattejakin on monenlaisia ja ehkä riippuu myös siitä, miten lattialämmitys toteutetaan? Kestävyys on kyllä laminaatin ehdoton hyvä puoli lapsi- ja lemmikkiperheissä.

  VastaaPoista
 6. Upea parketti!!! Miksi vaihdoitte parketin tummempaan? Ja jäi mieleen, että oli liimattu, oliko siihen joku erityinen syy?
  Meillä juuri mietinnässä vahattu vai lakattu, pellavaöljytty näytekin on kotona... Miten hyvin vahattu kestää jos lattialle kaatuu vaikka mehua? Miksi päädyitte vahattuun? Onko teillä joku erityinen pesuaine parketille?

  Ja saisiko pyytää kuvaa, miltä teidän keittiövitriini näyttää nyt, pliis! =)
  T: Katri

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Mistä olette löytäneet noin ihanan alakerran parketin? Kerrassaan upea! Olen sen joskus blogistasi varmaankin lukenut, mutta en nyt yhtään muista.
  Tuosta lattialämmityksestä, mites olis ollut kattolämmitys? Patterit ovat mielestäni sisustuksen kannalta ikäviä.. mutta meillä ainakin ollaan kattolämmitykseen yläkerrassa tyytyväisiä! :)

  Mukavaa että kerrot "mokista" avoimesti, itsekkin tulee niitä useasti mietittyä mitä ei sinne omaan omakotitaloon sitten joskus rakenna :D
  Olisi mukava nähdä asunnostanne enemmän kuvia, huoneet jne.

  Aurinkoista kevättä! :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on rakentaminen loppusuoralla ja olemme valitettavasti tehneet muutamia vääriä ratkaisuja. Yksi niistä on juurikin yläkertamme laminaatti. Nyt meillä on vielä mahdollisuus tehdä alakertamme lattiasta vähemmän kolkko. Vaalea yksi-sauvainen laminaatti, joka omasta mielestäni taittaa jopa vihreään (AAARGH...) on kaikkea muuta kuin kodikas ja lämpöinen. Olisin siis iloinen jos kertoisit kaikki vinkkisi mitä (sinun mielestäsi) pitää tietää, jotta lattiasta saa kodikkaan. Eli miksi tumma, miksi liimattu, jne. Kiitos.

  VastaaPoista
 10. Katri: parketti vaihtui tummempaan oikeastaan mieheni toivomuksesta! (Ja meillä oli myös tilanne, että tehdas oli jäämässä lomalle ja valinnanvaraa ei ollut liikaa siinä vaiheessa =) Minua epäilytti kovasti, ajattelin, että tulee liian tumma. Mutta tämä ei kuitenkaan ole liian tumma (villakoirat maastoutuvat hyvin=). Liimaus tehtiin parketin myyjän suosituksesta. He myyvät pelkästään parkettia ja suosittelivat ehdottomasti liimaponttia. Tämäkin epäilytti; liimaa lattiaan? Vaan eipä ole lattia rakoillut eikä narissut. Vahattu lattia kestää kyllä isompia ja pienempiä roiskeita. Parketille ON kyllä erityinen pesuaine, jota parkettifirma suositteli, mutta jota en kyllä nyt muista... Teen vielä keittiöstä jossain vaiheessa postauksen ja laitan siihen vitriinikaapistosta kuvan.
  Anonyymi: parketti on Timberwisen, myyjä Parketti Herala. Kattolämmitystä ei edes selvitetty. Tehdäänköhän sitä vesikiertoisena?
  Onerva: voin lämpimästi suositella tätä parkettia, jos haet lämpöä ja kodikkuutta lattiaasi =)

  VastaaPoista
 11. Moi Sari! Olen ihan ihastunut teidän talon väriin. Olisiko mahdollista saada värikoodia? toivoopi rojekti11

  VastaaPoista
 12. No se ON ihana =) Harmi vaan, että se on pohjaväri ;) Joten vielä en tiedä talomme värikoodia...

  VastaaPoista
 13. Hei Sari! En tiedä käytkö katsomassa näitä viestejä jälkikäteen, mutta kokeilen kysyä: mitä luulet, voisiko teidän yläaulassa oleva harmaasävy näyttää hyvältä talon ulkovärinä? Nimimerkillä talon väri pohdinnassa.

  VastaaPoista

Hei! En enää päivitä tätä blogia, mutta olen halunnut jättää kommentitkin näkyviin. Siksi kommentoimaan pääsevät "vain tämän blogin jäsenet". Mutta blogiini ei myöskään voi liittyä jäseneksi. Toivottavasti tästä blogista on vielä jollekulle iloa ja/tai hyötyä. Tsemppiä rakentamiseen!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.