maanantai 7. maaliskuuta 2011

Raksaaminen Retrospective: mikä oli hyvää ja mitä tekisin toisin

Ajattelin tehdä muutamia postauksia siitä, jos nyt rakentaisin mitä tekisin toisin? Ja toki asioita, jotka tuli tehtyä oikein. Perehdyn myöhemmin sisustuksellisiin asioihin, mutta tässä mietteitä "suurista/karkeista linjoista". 

Ensinnäkin. Tekisin aidon oikean perinnetalon, kuten blogini alkumetreillä haikailin. Hirsikehikko ja siitä lähdetään tekemään taloa perinteiseen tapaan. En voi edelleenkään mitenkään liputtaa nykyisten elmukelmutettujen talojen puolesta, jotka tekohengittävät vain koneellisesti. 


Jos kuitenkin raken(nut)taisin suurelementeistä nykyaikaisen talon, niin:


- Olisin edelleen pohjaamme tyytyväinen. Ikkunoita (järvelle päin) suurentaisin. Mansardikaton pienet lyhtyikkunat ovat... pienet lyhtyikkunat. Niistä näkee ulos, jos seisoo. Toisaalta aamulla vuoteen petaamisesta on tullut nautinto, kun samalla voi katsoa kaunista maisemaa ja minkälainen sää on. Lyhtyikkunan kaihtimia ei ole vielä kertaakaan laskettu alas.


- Pyytäisin talotehtailta tarjoukset mahdollisimman pienestä ja simppelistä peruspaketista. Näin niitä on helpompi verrata ja saa lisäosille kilpailukykyiset hinnat, joita voi kilpailuttaa rautakauppojen ja muiden tavarantoimittajien kanssa.


- Kirvesmiehet ottaisin suoralla sopimuksella. Urakoitsijan tuntihinnalla saisi yksi mies vetää lonkkaa, sairastaa tms. aika pitkään.


- Maalämpö - kyllä! Lämpöä on riittänyt, eivätkä sähkölaskut ole päätä huimanneet. Päädyimme Niben pumppuun, jonka "ominaispiirre" valitettavasti näyttäisi olevan se, että se menee pakkasjakson alkaessa ja lauhtuessa pois päältä... Ikävä piirre sinänsä, sillä aamulla päältä pois menneen pumpun jäljiltä talo on iltamassa kotiin tultaessa melkoisen kylmä...  LVI-firmamme mukaan näin ei pitäisi käydä, mutta onpa vaan näkynyt kymmenisen kertaa tämän talven aikana näin käyvän...


- Kattopaneelit ottaisin - ainakin osan - päätypontattuina. Syy on tässä:



Kaikkien kattopaneelien ei tarvitse olla päätypontattuja, koska jatkoksia tulee vain tietty määrä keskelle kattoa. Pohdimme aikanamme valon suuntaa ja panelien suuntaa.... kilin kontit; ainakin meidän talossamme valo tulee joka suunnasta, joten aina irvistää! Alakerrassa kattopaneelit kulkevat länsi-itä-suunnassa ja yläkerrassa pohjois-etelä-suunnassa ja yläkerrassa irvistykset ovat rumemmat.

- Ikkunatoimittajamme ei olisi Tiivi. Tässä yksi syy:


Kolmesta ikkunasta lohkesi pala, kun ikkunan avasi. Kaksi isoa olohuoneen ikkunaa ei auennut. Terassin 10 ikkunasta aukeni 5. Tiiviltä tuli mies ruuvailemaan ja pakkeloimaan näitä, mutta silti...

- Sälekaihtimet tulivat valmiina asennettuina. Ovat toimineet hyvin, mutta ovatkohan kaikki sälekaihtimet nykyään tällaisia? Pitkä lenkillä roikkuva naru, kun kaihtimet ovat ylhäällä (btw. minusta lapsiperheissä huippuvaaralliset!).

Ja kun kaihtimet ovat alhaalla, niin tulppa pitää asetella paikoilleen (ja se pitää asettaa juuri oikein päin, että menee), muuten näkymä on tällainen:



Muita oppeja rakentamisesta?



- Tekisin tontille suoran tien! Jollain tavalla helpointa oli tietä pohtiessamme kunnostaa vanhaa, olemassaolevaa tietä, joka tekee 3 kappaletta 90:n asteen mutkia. Raksavaiheessa mutkainen tie toi lisäpäänsärkyä lemppauksineen yms. kun täysperävaunurekoilla ei päässyt perille. Ja onhan se näin lumisena talvenakin tuonut haasteita. Moni auto on tietä kulkeissan pursuun vajonnut.



- Budjetti! Kysy mahdollisimman monelta. Utele, painosta, vaadi. Laita maansiirtotöihin tuplat. Kaikesta, mitä teetät, pitää olla tarjous tai vähintään arvio. Sekä ajasta että rahasta. Kun olet saanut budjetin kasaan, lisää muutama kymmenen tuhatta. Varaudu silti budjetin ylitykseen. Rakentaminen on järkyttävän kallista!



- Siivoa tonttia koko ajan. Olen tosi tyytyväinen, että teimme näin. Nyt meillä ei ole yhtään lauta- eikä rakennusjätekasaa tontilla. Meillä oli kaiken kaikkiaan kaksi roskalavaa, joista toinen jäi aika tyhjäksi, mutta siihen löytyi sitten sukulaiselta täytettä, joten sen vuokra ei mennyt hukkaan. Tehokkaammalla lajittelulla olisimme selvinneet varmasti yhdellä jätelavan tyhjennyksellä.



- Ole ajoissa! KUKAAN ei kerro torvelolle ensirakentajalle, että pintamateriaalit pitäisi päättää jo aika lailla etukäteen. Ettei kipsilevyn päälle enää laiteta paneelia! Ja että kun valu on tehty, niin lattiamateriaaleista osa on raakattu pois! 

Tässä muutamia mielen päällä pyörineitä asioita. Monia, monia muitakin asioita tulisi varmasti tehtyä toisin. 
Suunniteltua enemmän. 
Selvitettyä enemmän. 
Paljon on jo unohtunut. 

Aika kultaa muistot hyvin nopeasti - onneksi! =)

22 kommenttia:

  1. Hei!

    Ensimmäistä kertaa kommentoin blogiisi, vaikka olenkin lukenut tätä jo suht kauan. Löysin blogisi sattumalta googlen kautta, itselläkin haaveissa ehkä viiden vuoden päästä rakentaa Kannustalo. Kiitoksia hyvistä vinkeistä talon rakentamiseen :). Ei sitä aloittaessa ajattele miten iso homma tuollainen talon rakentaminenkin on, tällaiset blogit auttavat hommassa todella paljon.

    Tuohon katon irvistelyyn kannattaa kokeilla ratkaisuksi akryylimassaa. Itse laitoimme kattolistojen saumakohtiin akryylimassaa ja hyvin peittyi! Akryylimassa kun on väriltään ihan puhtaan valkoista, niin sitä ei tarvitse edes maalata valkeassa katossa ja massa elää puun kanssa, joten ei pitäisi rakoilla enää massan laiton jälkeen uudestaan. Ja laittaminen on suht helppoakin. Suosittelen kyllä sen käyttöä, ei tarvitse tuskailla niiden rakojen kanssa :). Itse olemme olleet tyytyväisiä, eivät paista listan saumat katonrajasta.

    Hyvää kevään jatkoa!

    -Kirsi

    VastaaPoista
  2. Kirsi, kiitos, että kommentoit! =) Täytyy sanoa, että aika köykäisin eväin lähdimme rakentamaan. Toivottavasti jostain rivien välistä paistaa myös se, että olemme tosi tyytyväisiä tällä hetkellä kotiimme, vaikka raksa-aika oli rankkaa. Varmasti rankempaa se on vielä heillä, jotka tekevät paljon itse, on pienet lapset, työt jne. Mutta tosiaan, syy, miksi itse rupesin aikanaan blogia pitämään oli se, etten löytänyt nimenomaan Kannustalon rakentamisesta kirjoitettua blogia. Olen iloinen, jos tästä on jollekulle ollut hyötyä!
    Akryylimassa! Sitä meidän kirvesmiehet suosittelivat lämpimästi, samoin valvojamme. Vaan tämäpä on se yksi niistä monista jutuista, jotka jäävät tekemättä, ellei niitä ole raksa-aikana tehty... :o)

    VastaaPoista
  3. Aika hurjia kokemuksia Tiivin ikkunoista, ovatko mitenkään hyvittäneet vahinkoja?
    Vieläkö lähtisit rakentamaan ja oliko projekti mielestäsi vaivan ja vastoinkäymisten arvoinen?
    Meillä on projekti vasta aika alussa, paketti tuli kolme viikkoa sitten. Rakennamme enimmäkseen omin voimin ja rankkojakin aikoja varmasti tulossa, onneksi matka tontille on lyhyt. Mielestäni raksablogit on parasta vertaistukea, varsikin kun näkee, että vastoinkäymiset on selätetetty ja valmista tullut.
    Toivottavasti teet samanlaisen postauksen pintamateriaaleista.

    VastaaPoista
  4. Kannustalon rakennusprojektissa loppusuoralla olevana voin alleirjoittaa monet esittämäsi asiat ja vielä lisätä muutaman.

    - Ikkunoita ei koskaan ole liikaa, eikä niitä voi tehdä liian suuriksi. Mielestämme onnistuimme tässä asiassa melko hyvin.

    - Perinteiset rakennustavat tekisivät rakentamisesta helpompaa ja olisi paljon vähemmän paikkoja, joissa voi syntyä virheitä. Nykyisillä sähkön hinnoilla ja säädöksillä ei vaan ole mahdollista.

    - Olen itsekin miettinyt olisiko ollut järkevämpi palkata itse suunnittelijat, vastaava mestari, timpurit, sähkömiehen yms. Nyt on aivan samalla tavalla saanut jokaisen kanssa hoitaa asioita, vaikka toimituksen pitäisi olla avaimet käteen. En vain tiedä mistä olisin löytänyt näin hyvät timpurit itse.

    - Meillä 4m kattopaneeli on riittänyt joka paikassa niin, ettei jatkoksia ole tullut. Olohuoneen pitkä kattokin jakautuu sopivasti kahteen osaan kantavan palkin ansiosta. Timpurit ovat oikein panostaneet siihen, että mitään kattoa ei kasata pätkistä. Tuo saattoi vaikuttaa siihen, että kattopaneeli loppui kesken ;-)

    - Ikkunoita emme vielä ole yrittäneet avata, mutta juuri samat asiat ovat kyllä mietityttäneet sälekaihtimissa. Systeemi on olevinaan hieno, mutta eiköhän mahdollisimman yksinkertainen olisi kuitenkin paras. Tai sitten pitäisi olla jokin kelautuva naru.

    - Maansiirto ja kaikki lisätyöt maksoivat enemmän kuin mitä olimme odottaneet. Rakentaminen todella on käsittämättömän kallista. Miten kenelläkään täysjärkisellä ihmisellä on varaa omakotitaloon?

    - Meillä yläkerran viistokattoihin tuli kipsilevyn päälle paneeli. Tuo tietysti huomioitiin jo levyn alle tulleissa koolauksissa. Me päätimme pintamateriaalit ajoissa, mutta tuntui, ettei rakennusliikkeessä kellään ollut aikaa katsoa huonekortteja kovin aikaisin.

    - Kaikki minkä voi hankkia itse, kannattaa hankkia itse.

    - Tärkein oppi on ollut, että käy usein työmaalla. Varmista ajoissa paikan päällä, että halutut muutokset tehdään ja älä luota, että tieto kulkisi suunnittelijalta tekijöille. Älä pidä edes itsestään selviä asioita itsestäänselvyytenä.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen postaus:) Ja muuten perinteiset rakennustavat (no joo vähän nykyaikaan sovitettuina) on ihan mahdollisia käyttää uudisrakentamisessakin, toki vaatii vielä enemmän miettimistä ja asiaan vihkiytyneen pääsuunnittelijan ja rakennesuunnittelijan.

    Ja varmaankaan monelta talopakettitoimittajalta tälläinen toimitus ei onnistu, mutta ainakin pitkästä jos tekee, tai siirtää vanhan hirsikehikon niin onnistuu kyllä, ilmanvaihto on oikeastaan suurin vaikeus (painovoimaisen ilmanvaihdon laskeminen on mahdollista, muttei helppoa).

    Ja perinteisillä rakennustavoilla rakennetussa uudisrakennuksessa asuminen ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin muussakaan omakotitalossa, ei se vaikuta kuluihin mikä eriste on kyseessä tai onko muovin tilalla paperi.

    VastaaPoista
  6. Hei. Nyt on pakko itsekkin kommentoida. Lähes päivittäin käyn blogissasi kurkkaamassa onko tullut uusia päivityksiä. Teillä on NIIN kaunis koti!! i-hana! Meillä projekti vasta edessäpäin joten kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita. Tällähetkellä pohditaan, pitkästä vaiko paketti.. Tarjouksia ollaan kysytty monelta eri talofirmalta.. Vertailu kun on vaan niin vaikeaa :-/ Toivottavasti teet vastaavan postauksen myös pintamateriaaleista :) Täällä kirjotetaan kynäsauhuten vinkit ylös :) mm. portaat ja yläkerran aulan värikoodi on jo merkitty ylös :) Kiitos!!!

    VastaaPoista
  7. Hyvä postaus! Itse voin tällä hetkellä allekirjoittaa sen, että rakentaminen ON törkykallista. Ikikunapäivänä ei miehen mukaan oltaisi alettu rakentamaan, jos oltaisiin tiedetty, että paljon talomme tulee tosiasiassa kustantamaan. Kyllä, teimme tarkan kustannusarvion ja kyllä, pyysimme siitä mielipiteet asiantuntijoilta ja kyllä, vertasimme budjettia aiemmin rakentaneiden budjetteihin. Mutta silti kosahti.. No, ihana unelmatalo saadaan, että sinällään ei harmita. Mutta tiukille vetää.

    Kiva jos teet samanlaisen postauksen sisustusjutuista! Mä yritän saada pikkuhiljaa päätöksiä tehtyä.

    VastaaPoista
  8. Paras rakentamista koskeva päätöksemme oli teettä se kokonaan avaimet käteen ratkaisuna (ei minään "avaimet käteen"). Eli ihan kaikki tontin pohjatöistä viimeiseen listaan kuului hintaan. Otimme rakennusfirman hommiin. Kyllähän kokonaishinta aluksi pisti nieleskelemään, mutta eipä tullut kuuluisia budjetin ylityksiä tai muuta taloudellisesti yllättävää.

    Jälkikäteen on myös laskeskeltu, että pari samaan aikaan rakentanutta perhettä maksoi loppu viimein melkein saman kokonaissumman taloistaan, vaikka tekivät palkattujen ammattilaisten apuna paljon töitä itse. Eli luulen, että jos ei oo kokenut rakentaja, niin kannattaa ainakin pyytää tarjousta todellisesta avaimet käteen -paketista ja pitää saatua hintaa kotinsa budjettina. Niin karulta kuin se saattaakin kuulostaa. Jos sitten onnistuu halvemmalla pääsemään, voi olla tyytyväinen.

    Siitä olen samaa mieltä Tapzin kanssa, että paikan päällä kannattaa käydä tarkistamassa erinäiset yksityiskohdat. Vaikka piirustuksissa lukisi selvästi, mihin valokatkaisija halutaan, se saattaa muutoin löytyä vähän eri paikasta. Hyvä valvoja on palkkansa arvoinen!

    Kaihtimista: meillä vastaavanlaiset narut, ja ovat surkeat: lasten käytössä menevät kierteelle ja sitten (isoissa) ikkunoissa kaihtimet jäävät helposti alanurkastaan repsottamaan ja ikkunoita saa aukoa ja kaihtimia oikoa.

    VastaaPoista
  9. Voi miten mukavan paljon kommentteja, kiitos teille kaikille niistä!
    Johanna: Tiivi korvasi asiat lähettämällä miehen paikalle, joka korjasi viat... ;) Lähtisimmekö rakentamaan vielä? Onneli tuossa yllä totesi, ettei kuuna päivänä olisi lähtenyt rakentamaan, jos olisi tiennyt, miten kalliiksi se tulee. Voisin allekirjoittaa tuon. Ehkä pahinta on se, että rakentaminen on rankkaa, stressaavaa JA järkyttävän kallista. Teetimme 90%:sti talomme ulkopuolisilla, jonka kääntöpuolena on odotetusti kalleus. Mutta jos oletti, että näin pääsee jotenkin helpommalla, niin erehtyi...
    Tapz: hyviä kommentteja ja lisäyksiä. Todellakin, käy mahdollisimman usein työmaalla! Ehkäpä yksi tärkeimmistä opeista! Meillä oli välimatkaa 100 km...
    Kirsi: näin juuri! Ehkäpä tuo jakoni "perinteiseen" ja "nykyaikaiseen" ei ollut paras mahdollinen, mutta kyllähän iso kuilu näiden välillä tuntuu tänä päivänä olevan. Itse pitäisi olla aikalailla asiantuntija ja yhteistyökumppanit asialle vihkiytyneitä.
    Anonyymi: teitte kyllä varmasti viisaasti ottaessanne aidosti valmiin paketin! Rakennuskustannukset nousevat koko ajan ja yllätyksiä tulee aina.
    Muistaako joku muuten vielä ajan (josta ei edes hirmu kauaa ole), jolloin raken(nut)tamalla sai kodin halvemmalla kuin ostamalla vanhan talon?

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, mikä rakennusliike antaa kiinteän hinnan, johon kuuluvat maatyöt? Maanpinnan alta voi paljastua aivan mitä tahansa. Edes maanrakennusyritykset eivät anna kiinteää hintaa. Jos maatyöt kuuluvat avaimet käteen hintaan, on hinnassa vähintään 10-20te ylimääräistä varmuuden vuoksi.

    Meillä avaimet käteen toimitus oli laskettu tietyn hintatason perusmateriaaleilla ja perusmaanrakennuskustannuksilla. Kaikki ylimääräiset maansiirrot, paremmat materiaalit, portaiden yksityiskohdat, sähkömuutostyöt yms. nostivat hintaa. Eikä niitä kaikkia pystynyt mitenkään päättämään etukäteen pelkkien kuvien pohjalta.

    Edes oikea avaimet käteen ratkaisu ei todellakaan tarkoita, että laitetaan nimi paperiin ja 9kk kuluttua ajetaan muuttoautolla oven eteen ja kaikki on tehty täydellisesti ja juuri niinkuin sovittiin.

    VastaaPoista
  11. Tapz: Meillä tehtiin juuri noin. Paperiin kirjattiin asiat muuttopäivää myöten ja koko hommalle kiinteä hinta. Ja kuten teillä, esim. lattialaatalle oli sovittu enimmäisneliöhinta. Ilmoitimme alussa pintamateriaali- ja kiintokalustevalintamme ja firma hommasi ne. Hintaan kuulunut sähkösuunnitelma lähetettiin hyväksyttäväksemme, teimme siihen muutaman muutoksen, ei vaikuttanut paketin kokonaishintaan. Kyseessä paikallinen firma. Tontti oli etukäteen koeporattu, joten sen laatu oli tiedossa. Valvojan otimme tietenkin ulkopuolelta. Itse kävimme myös paikan päällä aina katsomassa, mitä oli tapahtunut.

    Ja muuttoautolla päästiin ajamaan oven eteen 2 päivää ennen papereissa luvattua päivämäärää.

    VastaaPoista
  12. Kiitos, tämä oli tervetullut postaus! Meillä talopakettien kilpailutus käynnissä ja mielenkiinnolla uusia ja vanhoja juttujasi luen, kun mansarditaloa suunnitellaan.

    VastaaPoista
  13. Hei,

    My written Finnish is not good but I can read better. Read your very interesting post. Thank you for the tips. We choose for the traditional wooden breatheable house for our coming house.
    Here's a link to our recently started blog: http://project-eco-house-finland.blogspot.com/p/why-eco.html

    VastaaPoista
  14. Meillä on viimeistelyvaiheessa samantyyppinen mansardikattoinen Rauhala. Olen bloginpitäjän kanssa samalla kannalla talopaketin sisällöstä yms. asioista. Olisimme säästäneet pitkän pennin jos olisimme olleet rohkeita ja hankkineet kirvesmiehet itse meidän omille listoillemme. Lisäksi tarjous olisi pitänyt pyytää ensin minimipaketista ja lisäillä siihen tavaraa sitä mukaan kun on vertailuhintoja lisätarvikkeista, edellyttäen tietenkin että hinta on ok.

    Rakennusliikkeen "työnjohto" ei ollut mistään kotoisin ja pistorasiat, vesihanat sun muut olisivat aivan missä sattuu jos se heidän varassaan olisi ollut. Tässä on se perusjuttu että me asiakkaina olemme maksaneet tuotteesta jota emme käytännössä ole saaneet: se työnjohto. Pääsopimuksen jälkeen tehdyt muutokset (laatat, sähkömuutokset yms.) oli hinnoiteltu siten että tuntui varsinainen tili tulevan niistä.

    Rakennusliikkeen "keskihintainen laatta" tarkoitti käytännössä ovh-hintatasoltaan 10-20 eur neliöhintaa. Meille ei todellakaan tule kalleimman pään laattoja mutta tuolla 10-20 eur haitarilla olisi ollut ehkä ~5 vaihtoehtoa tms. josta valita. Katalogeja selailemalla tulee helposti siihen tulokseen että todellinen keskihintainen laatta on ehkä 30-60 eur/m2. Myös 200 eur/m2 voi maksaa jos kaikkein kalleimpia lähtee katsomaan. Tämäkin oli aivan tietoista harhaanjohtamista.

    On hyvä kuulla että jollain oikeasti toimii avaimet käteen-periaate mutta meillä ei kyllä toiminut. Tällä kokemuksella sanoisin että se voi toimia jos rakentajaosapuoli on aivan oikeasti suoraselkäinen eikä nopean rahan toivossa juokseva. Meidän tapauksessamma kävi niin että jos hiukankin antoi löysää niin heti ollaan viemässä ukkoja toiselle työmaalle tai oikomassa jossain työvaiheessa vaikka asiasta on kirjallinen sopimus.

    VastaaPoista
  15. Olen Anonyymin kanssa samaa mieltä, että lisätöiden todellista hintaa on mahdoton arvioida. Kaikki kannattaisi päättää sopimusta tehdessä. Silloin rakennusliikkeellä on jotain porkkanaa tehdä kilpailukykyinen hinta. Sopimuksen jälkeen peli on täysin menetetty. Voit toki ostaa itse materiaalit, mutta vakioista saa niin huonon hyvityksen, että kalliiksi tulee joka tapauksessa.

    Pistorasioiden paikat kävin kyllä itse katsomassa paikan päällä ja pääasiassa ne olivatkin oikein. Yksi olisi unohtunut sähkömieheltä. Sinänsä täysin inhimillistä ja tuskin edes meidän oma valvojamme olisi huomannut, puhumattakaan rakennusliikkeestä. Rakennusalalla vallitsee tietynlainen suurpiirteisyys, eikä ole opittu tarkastamaan asioita järjestelmällisesti pikkuasiat mukaan lukien. Prosessit ja tarkastuslistat olisivat aika kova sana.

    Meillä ei työmoraalissa, eikä työnjohdossa sinänsä ole mitään moitittavaa. Muutostöiden ja yksityiskohtien toteuminen kuitenkin jää loppupelissä oman kyttäämisen varaan. Mitä enemmän niitä on, sitä suuremmalla varmuudella homma ei toimi niin, että nimi paperiin ja 9kk kuluttua muuttoautolla oven eteen kertaakaan käymättä työmaalla.

    Sinänsä rakennusliikkeiden tilinpäätöksiä seuraamalla ei kuitenkaan vaikuta, että hinnoissa hirveästi olisi ilmaa. Harva pieni rakennusliike on mikään kultakaivos.

    VastaaPoista
  16. Kiitos kiinnostavasta blogista!
    Itse rakennutimme Auroran, ja samantyyppiset loppupäätelmät myös meillä, varsinkin kustannuksista. Tosin palkkasimme jo paketin kilpailutusvaiheessa ammattilaisen, projektivastaavan, joka tällaisille tumpeloille oli kaikista tärkeintä. Kilpailutimme ja valitsimme myös suunnittelijat (lvi+s, perustus, sisustus ym)joilla teetimme kaikki suunnitelmat. Tämän jälkeen kilpailutettiin urakat(tarvikkeineen)lvi, sähkö, maa, rakennus, keittiö, takka ja maalaus. Projektivastaavamme piti kokoajan huolta ettei asioita puuttunut. Järkytys oli aika suuri, kun lopulta saimme kaikki urakat+muut kulut yhteenlaskettua: kaikkien "asiantuntioiden" arvailut projektin kokonaiskustannuksista osoittautuivat naurettaviksi, ja ns.kertoimet (rts ym.) eivät todellakaan pitäneet paikkaansa(meillä on keskihintaiset pintamatskut). Päättelimme tästä, että aloittelevalle rakentajalle yksikään ammattilainen ei halua sanoa todellisia kustannuksia, koska silloin kukaan ei uskaltaisi alkaa rakentamaan.
    Mutta toisaalta oli hyvä että kustannukset selvisivät jo siinä vaiheessa.
    Kuitenkin päädyimme viemään projektin loppuun. Talo valmisui määräpäivään mennessä ja
    urakkahinnat pitivät. Joitain ongelmia oli, kuten esim. keittiötoimittajan kanssa, mutta niistäkin selvittiin.

    Onnea teillekin uuteen kotiin!

    VastaaPoista
  17. Terve Sari,
    Mukava ja kaunis blogi sinulla.
    Ja todella kaunis talo!!
    Itse rakennamme Hämeeseen ja kirjoittelen ajatuksia suoraan, että pohtien:)blogiini, jonka vasta aloitin.
    http://tarinoitatalosta.blogspot.com
    T, Tilda

    VastaaPoista
  18. Tämäpä oli tosi hyvä postaus. Meillä paljon samoja ongelmia..mutta vaikeinta on ollut löytää hyviä työmiehiä..siksikin talo pääosin tehtiin itse. Itken täällä miksei otettu kannustalojen kattourakkaa vaan kattofirma, joka ei tosiaan osannut mansardikattoa tehdä.

    vannoin muuten etten ikinä muuttaisi keskeneräiseen taloon. Ihan täytyy olla listoja myöten valmis -- eihän niitä muuten tule ikinä laitettua. :)) Vaan täällä sitä ollaan, puolivalmiissa talossa.

    Jos minulla ei olisi pikkusia lapsia olisi rakentaminen ollut varmasti mukavempaa. Ilman perheidemme apuja siitä ei olisi tullut mitään.

    VastaaPoista
  19. Hei!

    Kiitos Sari mielenkiintoisesta blogista! Poikkean lukemassa silloin tällöin.

    Juuri olimme hankkimassa 80-luvulta olevaan taloomme Tiiviltä uusi ikkunoita. Olipa hyvä, kun tuli täällä näitä kommenteja vastaan, joten mietitäänpä vielä uudelleen.

    Niin ja intoa Teille sinne järven rantaan puutarha töihin, pian sinne pääsee. Aurinko jo paistaa ainakin lämpimästi!

    VastaaPoista
  20. Hei Sari,
    Voisitko hiukan valaista, mitä tälläisen Rauhalan rakentaminen tuli kustantamaan.?
    T.Rauhalasta haaveileva.

    VastaaPoista
  21. Kiitos kommenteista!
    Tapzin kommentti: "Rakennusalalla vallitsee tietynlainen suurpiirteisyys, eikä ole opittu tarkastamaan asioita järjestelmällisesti pikkuasiat mukaan lukien. Prosessit ja tarkastuslistat olisivat aika kova sana." KYLLÄ! Totta joka sana. Mietin, mistä onkaan tullut se harhaluulo, että rakennusala olisi täynnä AMMATTIMIEHIÄ? Ammattimiehiäkin toki joukkoon mahtuu. Niitä, joihin on tietotaito, kokemus ja ammattiylpeys mahdutettu yksien haalareiden sisään. Muut on "vaan töissä täällä".
    Ja Minnin kommentti on myös pakko nostaa: "Päättelimme tästä, että aloittelevalle rakentajalle yksikään ammattilainen ei halua sanoa todellisia kustannuksia, koska silloin kukaan ei uskaltaisi alkaa rakentamaan." Sama tulee väistämättä mieleen.
    Rauhalasta haaveileva anonyymi: harkitsen, josko joskus teen tästäkin postauksen. Mutta sanotaanko näin, että pakettihinta x 3,5 on vasta hyvä alku ;)

    VastaaPoista
  22. Todella ihana talo teillä! Pakko oli tulla kommentoimaan noiden tiivi-ikkunoiden mekanismista. Meillä oli edellisessä talossa tuollaiset kaihdin-systeemit ja sain kyllä sen narun pyöriteltyä sen "tulpan" ympäri ja sitten sen kiinni niin etteivät narut roikkuneet vapaana. Mutta aikaa se vie ikkunaa joka ikinen aamu värkkää.

    Rakentamisen kalleudesta. Meillä jo toinen itse rakennetettu talo menossa. Ja myöskin olemme me mieheni kanssa päätelleet niin ettei keltanokille rakentamisen todellisia kustannuksia kerrota sillä muuten kukaan ei koskaan rakentaisi mitään. Sukulaisemme jotka eivät ole rakentaneet, eivät todellakaan ole uskoneet kun olemme kertoneet materiaalien ja töiden hintoja. Heidän mielestään parisataaneliöisen rauhalan rakennuttaa tuosta vaan tontteineen alle 200 tuhatta euroa. Ja sitten ihmettelevät miksi uudet talot maksavat. No siitä vain rakentamaan, katsotaan sitten mikä on lopputulos ;-).

    VastaaPoista

Hei! En enää päivitä tätä blogia, mutta olen halunnut jättää kommentitkin näkyviin. Siksi kommentoimaan pääsevät "vain tämän blogin jäsenet". Mutta blogiini ei myöskään voi liittyä jäseneksi. Toivottavasti tästä blogista on vielä jollekulle iloa ja/tai hyötyä. Tsemppiä rakentamiseen!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.