lauantai 12. joulukuuta 2009

Maalämpö tulee - ja hermot menee!

Meille tulee maalämpö. Muuta ei olla meinattukaan. Siihen se selvyys sitten loppuukin. Tonttia on n. 3500m2, joten vaakaputket saataisiin tontille mahtumaan. Toisaalta porakaivon etuina ovat parempi jäähdytys kesällä ja veden saaminen kätevästi esim. puutarhan kasteluun. Näin meille joku asian esitti, kunnes sitten toinen kertoi, että porakaivo tehdään yleensä siksi, että tonttia ei riitä vaakaputkille...

Hintaeroahan näillä sitten on. Vaakaputket saa maahan parhaimmillaan parilla tonnilla, porarifirmat ovat antaneet järjestään lähemmäksi kymppitonnin tarjouksia. Miksi tästäkään ei löydy faktatietoa? Kumpi näistä nyt sitten kannattaisi laittaa?

Ja sitten se lämpöpumppu? Jokaisella firmalla on tietysti paras omasta mielestään ja kilpailijan versiot ovat ehdottomasti huonompia ja vanhaa tekniikkaa jne. Uskomatonta on se, että mistään ei olla löydetty mitään ulkopuolisen asiantuntijan tekemää vertailua aiheesta. TM:kin testaa vaikka mitä, mutta miksei tätä?

Lämpöässien pumppu kiinnostaisi siksi, kun se on kotimainen ja tässä lähellä tehty. Mutta se on kallein. Ja onko se kuitenkaan paras? IVT:llä on tehokas lämpimän veden tuotto (tämä on suihkussa värjötellessä selkeä etu), Lämpöässillä on iso varaaja. Niben pumppu on edullisin.

Helpolla ei tämä asia taida ratketa. Toisaalta asia on varmaan niin kuin mieheni epäilee: kun päätös on tehty, olemme siihen tyytyväisiä. Näinhän se onneksi usein on, kun vertailukohta arkielämässä puuttuu. Pähkäily jatkuu vielä...

6 kommenttia:

 1. Hanniksen blogista tänne taisin löytää ja aion toistekin tulla :)

  VastaaPoista
 2. Heissan, Hanniksen kautta tulin kylään minäkin. Meillä on työn alla puolitoistakerroksinen Aurora. Maalämpökaivoa porattiin viime kesänä 190 metriä, Lämpöässä odottaa viimeisiä kytkentöjä, joten käyttökokemuksia ei valitettavasti ole vielä jakaa.
  Meille tulee muuten kokovalkoiset umpiportaat, niistä kun kirjoittelit.
  Nyt käyn lukemassa vanhemmatkin kirjoituksesi.

  VastaaPoista
 3. Heissan! Kiva, että kävitte, tervetuloa toistekkin! :) Nora: meillä rakennetaan maalle, jossa savea on arviolta 70 metriä, mutta reilulla 200 metrillä pärjätään, mikäli poraus ylipäätään onnistuu. Mistä muuten otitte portaat?

  VastaaPoista
 4. Heipä hei, täällä myös Kannus-rakentaja viime syksyltä :) IVT:n pumppu on täällä jota opetellaan käyttämään ja säätämään ;)..kiva on käydä seuraamaan teidän(kin) rakentanmista joten palaan toistekin.

  VastaaPoista
 5. Vastavierailulla ollaan :) Ei kyllä kokemusta Kannustalosta tai maalämpöpumpuista. Vuonna 1997 olemme rakentaneet Siporextalon ja sitten vain remontoineet.
  Tulevan talonne pohja näyttää erittäin toimivalta. Teinin äitinä voin kyllä sanoa ettei vessoja ja suihkuja ole koskaan liikaa :)

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Hieno blogi!

  Meillä on rakentaminen menossa Tuusulassa. Pohdimme myös eri lämmitysratkaisuja, mm. maalämpöä, mutta pystyputken poraaminen tyssäsi siihen, että aluella on paineinen pohjavesi, joka saattaa käyttääytyä arvaamattomasti. Vaakaputket ei madu tontille. Niinpä päädyimme mielestämme 2. parhaaseen vaihtoehtoon eli PILPiin. Sähköä menee enemmän, mutta parempi tuokin kuin suora sähkö...

  Tsemppiä prokejektiinne, seuraan sitä innolla.

  Kristiina

  VastaaPoista

Hei! En enää päivitä tätä blogia, mutta olen halunnut jättää kommentitkin näkyviin. Siksi kommentoimaan pääsevät "vain tämän blogin jäsenet". Mutta blogiini ei myöskään voi liittyä jäseneksi. Toivottavasti tästä blogista on vielä jollekulle iloa ja/tai hyötyä. Tsemppiä rakentamiseen!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.