perjantai 27. marraskuuta 2009

Energialuokittelua...

Puolella korvalla kuulin, kun edustaja antoi kauppoja hieroessamme lausunnon, että talomme tulee olemaan A- tai B-luokkaa riippuen ilmanvaihtokoneesta. Kirjoitin sen oikein ylös. Kun energiatodistus sitten tuli, oli luokka C!

No mitä väliä? Tuskimpa olemme taloa heti myymässä? Vähän aikaa sitten oli lehdessä juttua, että kiinteistöjen verotus tulisi jollain tavalla tähän energialuokkaan kytköksiin. Edustaja oli sitä mieltä, että on aika kaukainen haave valtiolta, koska sitä ennen pitäisi koko rakennuskanta pystyä kartoittamaan ja se ei ole ihan nopea juttu.

Meille ehdotettiin kuitenkin seuraavia asioita, joilla energialuokkaa voisi parantaa A:han. Ensinnäkin kaksi makuuhuonetta merkitään muuhun käyttöön, toiseksi ilmastointilaitteeksi hankittaisiin Enerventin Pandion ilmastointilaite, jolloin LTo:n vuosihyötysuhteeksi tulee 74,6% ja kolmanneksi alapohjan eristeiden U-arvoksi 0,17, joka saadaan aikaan 200mm styroxia tai 150mm polyuretaania. Just!

Hyvän hyötysuhteen omaavaan ilmanvaihtokoneeseen panostus taitaa kannattaa (kun nyt olemme tälle tielle lähteneet vrt. edellinen postaus). Se on kuitenkin aina päällä ja mitä paremmin se ottaa lämpöä talteen, sitä vähemmän energiaa kuluu. Uretaanilla on valvojamme mukaan aika moninkertainen hinta styroxiin nähden. Lisätään siis styroxia.

Sen huomaa, että energiatodistukset ovat uusi asia. Edustajakin tuntui olevan asiasta hieman pihalla. Samoilla eristemäärillä eri taloille tulee kuulemma aikalailla erilaisia lukuja. Periaatteessa: mitä väliä? Mutta käytännössä: näkyy sillä väliä meille kuitenkin olevan. Ja kun se vähän niin kuin "luvattiin". Kyllä pitää puheilleen olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! En enää päivitä tätä blogia, mutta olen halunnut jättää kommentitkin näkyviin. Siksi kommentoimaan pääsevät "vain tämän blogin jäsenet". Mutta blogiini ei myöskään voi liittyä jäseneksi. Toivottavasti tästä blogista on vielä jollekulle iloa ja/tai hyötyä. Tsemppiä rakentamiseen!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.